Natuurlijk Herstellend Vermogen

De natuur kent vele vormen om tot herstel te komen, de kringloop van water en wind, dage en nacht, seizoenen, de cyclus van het leven, roofdier en prooidier. Hoe moeilijk het soms ook lijkt, de natuur vindt haar eigen manieren om weer tot herstel te komen. In onze samenlevingen en maatschappelijke afspraken bepalen wij maar al te vaak wat ‘beter’ is. Maar kunnen wij ook open staan voor de kennis uit andere zienswijze of de natuur haar eigen beloop laten gaan om daar lering uit te trekken?  .

.

IN HET KORT

Natuurlijk Herstellend Vermogen

Wij leven in ons huis, in een écht huis van steen en hout. Ons lichaam is ook een huis waarin wij leven. Onze ziel is de bewoner die voor een tijdje in dit materiële omhulsel inwoont. Alles wordt opgebouwd uit energie en weer afgebroken door andere energie. Geven en nemen, zoals het in de natuur al eeuwen gaat. Om ons Natuurlijk zelf-Herstellend Vermogen te gebruiken denken wij bij Mantra Shakti dat de volgende aandachtspunten van belang zijn:

– Realisatie van stoffelijkheid en spirituele ontwikkeling (door genezing)
– Bewustwording van actie en reactie (in zowel materiële als niet materiële aspecten)
– Waarborgen van veiligheid (binnen en buiten jezelf)

Ter inspiratie de volgende tekst over: Kundalini, Chakra’s, Aura en Emoties.

natuurlijk herstellend vermogen

KUNDALINI

natuurlijk herstellend vermogen

In Nepal wordt kundalini gezien als onze levensenergie.

Kundalini is de natuurlijke energiestroom die in ons lichaam huist. De kundalini energie stroomt om de wervelkolom heen. Zij is opgebouwd uit drie energiebanen die ook fysiek in het lichaam terug te vinden zijn. De energie uit onze kundalini zorgt voor de vitaliteit en onderlinge energie-verbinding van verschillende facetten in ons lichaam. Iedereen bezit deze levenskracht. De loop/richting van kundalini energie kan bij dieren en mensen verschillen.

Je kunt in verschillende meditatie- en yogavormen kundalini-energie leren opwekken. Als het goed is gaat het hierin dan om de gewaarwording van de kundalini energie, de energie die je dus al hebt, met als doel dat zij constanter gaat stromen; in Nepal spreken ze niet van opwekken maar oprichten. Een constantere stroom zorg voor een verbeterde vitaliteit. Als je deze energie voedt door activerende oefeningen, dan kun je kundalini ook verder stimuleren. Van oudsher wordt het opwekken van de kundalini in India en omringende landen gebruikt om zelfstandig ons lichaam te reinigen en balans te herstellen door de chakra’s. Deze circulatie van levensenergie en essentieel voor ons Natuurlijk Herstellend Vermogen.

In Nepal wordt de kundalini gezien als onze levensenergie. Door ademhalingsoefeningen breng je nog gerichter energie in je onderste chakra’s en richt je vanuit daar de energie op naar boven. Dit oprichten heet de kundalini energie. Adem in voor positieve energie en adem uit om ballast kwijt te raken. Daar kun je de kennis over het gebruik van de neusgaten en dag en nacht en visualisaties aan toevoegen. Het activeren van de kundalini vindt haar geboorte in de chakra die bij mannen en vrouwen nauw samen hangen met het geslachtsorgaan; bij de man onder bij de basischakra en bij de vrouw vanuit de baarmoeder en vervolgens zakt in de basischakra alvorens zij zich weer opricht. De Sacrale Chakra in de onderbuik wordt het meeste in verband gebracht met seksualiteit niet de Basis/Wortel of Stuit Chakra, maar wat ik probeer aan te geven is dat de kundalini in-tapt in het geslachtsorgaan zelf. De route die de kundalini aflegt loopt mooi samen met de verschillen in de belevingswerelden voor vrouwen en mannen (maar dat terzijde).
Kundalini gaat niet over seks, maar kan ook niet los gezien worden van onze seksuele energie die ons opricht. Gekeken vanuit ons fysiek lichaam, voortplantingsdrang en ons ‘ik ben’ bewustzijn raken ‘levensenergie’ en de behoefte om ‘voort te blijven bestaan’ elkaar in essentie. Oude technieken uit India leren de mannen om de kracht uit hun ejaculatie niet naar buiten te spuiten, maar om deze kracht in de kundalini energie te brengen. En zo even mysterieus als de kracht van de baarmoeder is, zozeer zijn de technieken hiervan behouden voor vrouwen die bij groepen inwijdingsriten ondergaan. Al met al werpt dit een heel ander licht op seksuele energie dan het gecensureerde onderwerp dat het nu vaak is.

CHAKRA

natuurlijk herstellend vermogen

Een huis heeft ramen en deuren. Zo kun je ook de chakra’s zien in ons lichaam. Ieder raam of deur geeft toegang tot een kamer, de chakra. 

Chakra’s bevinden zicht op de rechte lijn van de kundalini door het midden van ons lichaam en strekt zich tussen de wenkbrauwen op en opent onze Kruin Chakra in een verbinding naar het goddelijke. De chakra’s geven weer hoe het met ons gaat in gezondheid en op emotioneel vlak. Zij vertellen ook over onze manier van omgang met onszelf en onze buitenwereld. Zo geven de chakra’s ons toegang én inzicht in de verschillende manifesten in ons lichaam.

Chakra’s staan niet in verbinding met ons lichaam door directe zenuwen of andere zichtbare lijntjes, maar op hun eigen wonderlijke manier katalyseren zij de belevingen die zich in ons lichaam afspelen en tonen ons dit in een open of gesloten chakra.

7 Chakra’s worden vaak het meeste uitgelicht, maar geteld met de voet, hand en de chakra’s boven het hoofd in onze aura tel je er meer. Een chakra manifesteert zich aan onze voorzijde van ons lichaam, maar heeft ook een sterke opening aan onze achterzijde. Zo nemen wij waar aan alle zijden van ons lichaam. Het effect hiervan is mooi te zien op een aurafoto. Net zoals je je kwaliteiten en emoties uitdraagt door je chakra’s, kun je op zo een foto jezelf terug herkennen. Per dag voel je je anders, dit zie je in de activiteiten van je chakra’s en je aura terug. De aura helpt de chakra om overtollige prikkels uit ons lichamelijk huis te ventileren. Al deze energiepunten geven ons informatie zodat wij zo goed mogelijk kunnen leven in onze directe omgeving.

Mensen die sensitief zijn kunnen soms bij iemand anders een chakra’s waarnemen. Niet iedereen is zich bewust van een te open chakra. Door een te open chakra kun je je kwetsbaar opstellen/energie verliezen, of andere mensen energetisch domineren. Een ander voelt zich dan door jouw energieveld overrompeld. 

Je kunt door oefening leren om je chakra’s open of dicht te zetten, net alsof je de ramen in je eigen huis open of dicht doet. Onder begeleiding van een goede therapeut kunnen oude herinneringen en angsten door het helen van de chakra weer in balans gebracht worden. Pas natuurlijk wel op met hardnekkige gewoontes.
Duidelijk is dat de chakra’s meer vertellen over wie je bent, maar niet te onderschatten is de individuele waarden die chakra’s bijdragen aan de vitaliteit van ons lichaam. De kundalini verbindt de chakra’s op haar beurt weer met elkaar en zorgt voor de onderlinge balans en vitaliteit. 

AURA

natuurlijk herstellend vermogen

In onze aura nemen wij prikkels waar van buitenaf die wij dan vervolgens kunnen vertaling naar hoe wij ons opstellen tegen de wereld buiten ons.

De bescherming van onze zachte binnen massa (ingewanden, spieren e.d.) houdt niet op bij onze huid en haren. Om ons lichaam heen worden er ook meerdere energetische lagen waargenomen. Al deze lagen buiten onze huid worden ook lichamen genoemd; energetische lichamen. Zij zijn niet tastbaar zoals onze huid, maar wel voelbaar. Hebben geen vaste vorm, maar kunnen transparant zijn en van vorm veranderen. Al die energetische lagen bij elkaar noemen wij samen de aura.

Van binnen uit geven onze chakra’s kleur in onze aura over hoe het met ons gesteld staat. Het effect hiervan is mooi te zien op een aurafoto. Bij het maken van een aurafoto wordt er uitleg gegeven over wat er in jouw aura wordt waargenomen en waar welke kleuren en vormen voor staan. Dit geeft je inzicht in wat er op dat moment zich met/rond jou afspeelt, het is een momentopname. 

Er zijn ook mensen met de paranormale gaven die een aura kunnen zien. Het waarnemen door onze eigen aura of de aura van een ander aanvoelen kunnen de meeste mensen van ons; het is een instinct om te overleven… al zijn wij er ons niet allemaal bewust van dat wij die voelen, maar gebruik maken we er toch wel van. Je voelt je niet prettig in een omgeving en dat maakt je waakzaam. Je voelt je aangetrokken tot iemand, maar hoeft daar niet verliefd op te worden. Je hebt zin in iets en dat geeft je een goed gevoel.

Je kunt door bewustwording jezelf trainen om je aura uit te zetten en zo over een groot oppervlak met je sensitiviteit te werken. Je kunt ook leren je aura minder open te stellen voor anderen, of in te trekken, en dit helpt je zo minder kwetsbaar te zijn. 

Tijdens een van onze lezingen vroeg iemand eens hoe het zit met onze ziel en hoe wij onze ziel in ons lichaam kunnen verwelkomen. Laxman legde uit dat je ons lichaam als een huis kunt zien met ramen en deuren erin. Wij zelf zijn de persoon die het huis in leven brengen. Is een huis onbewoond dan vervalt het. Onze ziel kan naar behoeven in of uit ons lichaam (zonder dat we meteen dood gaan natuurlijk); onze ziel leeft los van ons huis, maar is als bewoner wel met het lichaam verbonden. Welke chakra- deur of raam het gebruikt om naar buiten te gaan staat haar vrij. Alle chakra’s zijn essentieel en de ziel is vrij om te gaan.
In spirituele gedachtegoed behoort de Geest tot een mentaal manifest van ons lichaam, anders dan in de antroposofie waarin beide benamingen met elkaar worden omgedraaid maar het wel om hetzelfde gaat. Een gezond huis geeft voorspoed, vanuit daar kan vooruitgang bewerkstelligd worden. Jezelf veilig voelen is een belangrijke basis behoefte. Een veilig aura-huis is nodig voor ons Natuurlijk Herstellend Vermogen.

EMOTIE

natuurlijk herstellend vermogen

Emotie is een woord dat een gevoelsleven in onszelf omschrijft. Het zijn belevingen die in ons opkomen door reflectie op onze omgeving.

Emotioneel bewustzijn helpt ons om onze interne chemie aan te passen op de behoefte van over-leven in ons dagelijks leven. Heel simpel gezegd; je kunt leren je emoties ‘aan’ en ‘uit’ te zetten. Belangrijk om inzage in te krijgen is jouw sensitiviteit, je karakter en kwaliteiten en dat je leert een gelijkwaardige verhouding tussen hoofd en hart te bewaken (weten en willen). Doel is om evenwichtig in het leven te staan. 

Zodra wij geboren worden richten wij ons op de onderlinge verschillen tussen mensen om ons heen. Onze opvoeding en maatschappelijke structuur om ons heen vormen de eigenschappen die wij in ons hebben. Daar kunnen wij profijt of last van hebben. Soms bepaald ons hoofd teveel, worden onze gevoelens (hart en buik) te snel gekwetst of geeft onze stem niet het juiste woord.

Emoties worden in ons lichaam door chemische reacties aangespoord om tot ervaring te komen. Dus vaak nog voordat wij ons bewust zijn van iets, wordt er door ons lichaam iets waar genomen en vertaald naar een emotie zodat wij ervan bewust worden dat er iets aan de hand is. Je brandt je vingers. Je voelt druk op je hoofd bij naderend onweer. Je hebt een voorgevoel. De vertaling van deze chemie tot een daadwerkelijke gewaarwording van een emotie kan bij iedereen verschillen. Dit heeft veel te maken met wat je zoal in je leven hebt meegemaakt en hoe je daar over tijd op hebt gereageerd/geleerd hebt te reageren.

De kunst is om er achter te komen waardoor het komt dat je een emotie hebt. Door gebruik te maken van onze cognitieve vermogens en de ventilatie en absorptie vermogens van onze chakra’s naargelang in te zetten, kun je beter met je emoties omgaan. Omdat wij zelf een hoop emoties te verwerken hebben is het soms lastig hiermee aan de slag te gaan; maar lukt het je dit in de opvoeding van je kinderen mee te geven dan zijn zij een stapje voor in het ontplooien van hun toekomst en spiegel zij jou op hun beurt! Het herkennen van een emotie helpt je sneller door je verwerkingsproces heen te gaan. Lukt het je vervolgens om bepaalde emoties zelfstandig in je lichaam op te wekken (je lichaam reageert immers op de prikkels die het krijgt en reageert hierop – zelf herstellen…weet je nog) dan kun je daar waar je behoefte aan hebt jezelf manifesteren. Boosheid adem je uit, en door je voeten kun je kracht krijgen om je verdriet te overwinnen. En zo zijn er nog veel meer oefeningen te bedenken. Zo maken veel therapieën gebruik van onze intuïtie gebaseerd op emotionele waarneming.

 

Tussen kundalini, chakra’s, aura en emoties is dagelijks een sterke uitwisseling.  Helen en reinigen is een aaneengeschakeld proces van de doorstroom van energie in ons lichaam en ook ons werkelijke huis.
Heb je hulp nodig om jezelf te ontwikkelen en zoek je naar net een beetje extra kracht voor bescherming?, dan lees je hier meer over bij Persoonlijke Bescherming en Huis Verrijking. In aanvulling op een persoonlijke sessie vertellen wij jou hier graag meer over. Lees nu al iets meer bij Bereidwilligheid.

 

Comments are closed.