Namasté Nepal

 

Nepal reikt met haar Himalaya toppen in de eeuwige sneeuw. 

Haar voeten rusten warm in het geboorteland van Boeddha. Namasté!

.

Nepal reikt met haar Himalaya toppen in de eeuwige sneeuw. Haar voeten rusten warm in het geboorteland van Boeddha.

IN HET KORT

Namasté Nepal gaat over een land, haar gebruiken, de natuur en de krachten die in dit alles verborgen zijn. Het is een land waarin veel ongerepte natuur bewaard is gebleven doordat het bijna onbewoonbaar is. Maar niet voor iedereen…in Nepal leeft energie!

.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

KRACHTPLAATSEN

De energetische bronnen uit de Aarde zijn zuiver en kunnen een groot gebied omvatten. Op de sterkste punten zijn vaak tempels en kloosters gebouwd. 

Er leeft ook veel energie in de natuur, in een soort dierlijke vorm. Hieruit is een sterke en al hele oude traditie in sjamanisme ontstaan.

In het dagelijks leven proberen de Nepalezen hun leven met respect vorm te geven naar de krachten van de windrichtingen en elementen. De kennis van Bastu Sastra (Feng Shui) wordt in Nepal en India al duizenden jaren gebruikt in de architectuur van tempels, paleizen en particuliere woningen; bijv. waar komt de keuken, het water en het vuur en waar komt de gebedskamer. Het mannelijke en het vrouwelijke wordt samen met iedere individueel aspect vereerd. Het is een smeltkroes van vele religies, waarvan de oudste in Nepal en India het Hindoeïsme is.

HINDOEÏSME EN SPIRITUALITEIT

In het Hindoeïsme gelooft men in een veel godendom. Er zijn verschillende werelden waarin de mensen op Aarde, de demonen in het onder-rijk en de goden in de wolken (de goden van de wereld) wonen. Iedere wereld heeft zijn eigen ‘aller daagse dag’ bezigheden en dragen zorg voor een taak die hoort bij hun wereld. Boven deze werelden creëren, voeden en vernietigen de universele energieën. De mensen, demonen en goden zijn tegelijkertijd vrij om te doen wat zij willen, als dat zij niet vrij zijn omdat het spel van de creatie gespeeld wordt door deze universele energieën. Er wordt hierin niet gesproken van goed en slecht, maar wel van goede en slechte daden die schadelijke effecten hebben op de ander. Slechte daden worden gestraft, wat weer nieuwe kennis en inzichten voort brengt; en zo heeft de slechte daad op diens beurt dus ook een aandeel in het scheppende proces en zal dus niet altijd op voorhand voorkomen worden. Het is aan ons om tot het juiste inzicht te komen en dit door te geven (ik bedoel niet letterlijk verbaal, maar op vele manieren) aan de mensen om ons heen. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden om uitleg te geven aan de oude teksten die het Hindoeïsme rijk is, maar dit leek mij de meeste simpele en begrijpelijke manier voor ons in Europa.

Laxman in BaliDe religie Hindoeïsme wordt veel gecombineerd met spiritualiteit. Men gelooft in goden, in eigen levensvervulling, in het lot en in de waarneming van energieën en geesten uit de natuur (dieren en planten, de elementen, de onder- en bovenwereld) en gedenken hun overledenen jaarlijks. Alles is onderdeel van de dagelijkse beleving en overleving hier op Aarde; en daar horen nieuwe oplossingen en tegenslagen bij zonder dat je daardoor niet zou voldoen aan de verwachtingen van je god of jezelf.
Ook hierin zijn er uiteraard in Nepal per district verschillen, worden ze anders beleeft per familie en anders uitgelegd per culturele groepering. Maar het verschil lijkt mij duidelijk als je de samensmelting van religie en spiritualiteit vergelijkt met het Christendom in Nederland (Europa).

GEGROET, Namsté is een woord én een gebaar

Namasté NepalHet woord Namasté kent een ‘gewonen’ en een eerbiedige vorm; Namaskar. ‘Namaskar’ is een Sanskrit woord dat verkregen is van een andere Sanskrit woord ‘Namaha’, dat het betuigen van eerbied betekent. Je zou kunnen zeggen dat het in het zeer kort een mantra is met een hele mooie diepzinnige betekenis:

Ik eer de plek in jou die verbonden is in het universele. Respecteren wij elkaar wederzijds dan zijn wij (in het universele) samen één. In het universele is er geen verschil tussen de ziel van jou en mij. Hier op Aarde is slechts het verschil in de daden die wij in dit lichaam doen.

.


Het gebaar met gesloten handen ter hoogte van je voorhoofd of hart (-chakra) is een mudra (wat gebaar of zegel betekend en onder anderen voor eren en aanbidden staat.) Namaste NepalMudra’s zijn handgebaren die al duizenden jaren worden gebruikt om spirituele groei, gezondheid en bepaalde spirituele-vaardigheden te bevorderen. Volgens de Veda’s, de spirituele geschriften van India, brengt een mudra een subtiele energiestroom op gang die stimulerend werkt op de gezondheid en de concentratie. Op afbeeldingen en beeldhouwwerken zijn veel verschillende mudra’s te zien die ieder op zich bijdrage aan het verhaal van de afbeelding waarvoor de afbeelding staat of het beeldje gebruikt kan worden.

http://www.spiritualresearchfoundation.org/nl/spirituele-onderzoek-betekenis-namaskar-namaste

.
STEUN ontwikkelingswerk in Nepal

Mantra Shakti steunt op haar eigen manier verschillende projecten in Nepal. Op deze manier hebben wij het gevoel dat wij betrokken blijven met het land waar wij zoveel aan te danken hebben. Scholing, ouderen hulp, lokale tempels restaureren, water voorzieningen en ook tijdens de aardbeving, die tot een jaar lang na april 2015 schade aanrichtte, zijn er drie vrachtwagens met levensmiddelen, dekens en later ook zinken platen voor de wederopbouw van gezinnen en huizen naar de bergdorpen in het binnenland gebracht. Het is voornamelijk de tweelingbroer van Laxman die zich hier hard-t voor inzet..

.

Nepal projectNepalNepal projecthands in need, help for nepalNepal

Comments are closed.